Дијабетис


Дали е тоа болест на 21 век? Дали дијабетисот е наследна болест? Може ли да се добие дијабетис? Што морам да направам за да не добијам дијабетис? Ако имам дијабетис, што морам да направам и како полесно да живеам со болеста? Зошто дијабетисот е опасна болест? Кои компликации може да ги направи болеста на телото? Го скратува ли човечкиот живот? Тоа се прашања кои секојдневно се поставуваат. Секоја личност која дознава дека има дијабетис доживува стрес и шок, се соочува со страв за сопствениот живот. Дали е тоа навистина така? ?

Во светот се зголемува бројот на личности кои боледуваат од дијабетис. Во светот има 150 милиони луѓе кои боледуваат од дијабетис, а во Хрватска до 300.000. Секој втор човек има дијабетис Тип 2. Тоа значи дека не се зависни од примање на инсулин, додека Тип 1 зависат од секојдневно примање на инсулин.Cimet Plus

КАКО ДОАЃА ДО ПОЈАВА НА ШЕЌЕРНИТЕ БОЛЕСТИ?


Во жлездите на панкреасот се лачи хормонот инсулин. Доколку дојде до намалено лачење на инсулинот во крвта спрема потребната количина на внесена храна, се јавува зголемување на шеќерната гликоза, која може да трае долго, а да не се препознае затоа што не предизвикува потешкотии или болки кои може да се почувствуваат.

Тогаш се јавува болеста како чувство на замор, зголемено чешање на телото, потреба за поголемо количевство на вода, често ноќно мокрење, ослабен вид. Овие симптоми не секогаш може да се препознаат како дијабетис, се додека не се дијагностицира од страна на лекар. Затоа доаѓа до оштетување на крвните садови, нервите, срцето, бубрезите и мозокот.
Сега веќе е јасно дека дијабетисот не може да се лекува, настануваат КОМПЛИКАЦИИ, како оштетен вид, бубрежни инфекции, мозочни или срцеви удари, проблеми со цревата, гангрена, крварење на очната позадина, раните не може да заздрават, па се до прерана смрт. Американското дијабетичко друштсво ( ADA ) препишува задолжителни диети на личностите заболени од дијабетис, што докажува дека шеќерната болест Тип 2 може да се контролира. Гликозата во крвта се движи помеѓу 4 и 7 mmol/L.

Јасно е дека правилната исхрана е темелен лек за дијабетисот. Дијабетисот зависи од внесот на енергија ( калории ), колку енергија ќе се потроши во текот на денот и секако од количината на инсулин која треба да ја внесе гликозата во клетките на ткивото. Ако има недостаток на инсулин, мора да се внесе инсулин преку инекција, па во тој случај личноста со Тип 1 може нормално да функционира. Ако има вишок на инсулин , кој се внесува со храна може да доведе до хипогликемија која е непожелна. Затоа мора да се применува ДИЕТА.

Најбитно е рано да се открие, да се применува диета, да се пешачи и вежба, да се избегнува алкохол, пушење. Во САД секојдневно се откриваат 85 нови дијабетичари, 65 личности со намален вид, се прават 180 ампутации поради гангрена. 40% од бубрежните болести се поради дијабетис, затоа е зголемен бројот на пациенти кои се на хемодијализа.

Многу научни студии докажуваат дека со регулација на гликозата во крвта може да се спречи напредувањето, оштетувањето и компликациите од дијабетисот. Со движење, правилен начин на исхрана, диета и употреба на лекови може да се има долг живот. Тогаш дијабетичарот е ЗДРАВ ЧОВЕК!

Може ли дијабетичарот сам да си помогне? МОЖЕ. Научно е докажано дека циметот содржи полифенил полимери кои може ефикасно да делуваат на намалување на гликозата во крвта, но не доколку се зема во голема количина како што е по природа. Освен намалување на гликозата предизвикува и намалување на маснотиите во крвта, како што се триглицеридите, холестеролот, дури до 30%. Исто така циметот делува против воспаленија, против бактерии како добар антиоксидант, против слободните радикали кои ги уништуваат клетките на ткивото. Употребата на цимет може да им помогне на дијабетичарите да ја намалат употребата на лекови, да ги спречат компликациите и да го подобрат здравјето.

Цимет Плус од Медосан,кој го претставува Био Клиника е во голема предност. Тоа не е лек, но овој додаток на исхрана кој освен цимет содржи и цинк е неопходен за зголемување на белите крвни зрнца кои претставуваат одбрана на имунолошкиот систем на човековото тело, а помагаат и за зачувување на срцето и бубрезите. Недостатокот на хром може да доведе до намалување на видот.

Цимет Плус ( zimi, cannelle, cinnamon ) e 100% чист, природен цимет и се препорачува 1 до 2 таблети ( 500 мг ) во текот на денот, без непосакувани последици.

ВРАЌАЊЕ НА ПОЧЕТНАТА СТРАНА
Medosan